Wrap up ianuarie & februarie

Am zis că fac un wrap up la sfârşitul lui februarie, câteva saptămânii în plus nu cred că deranjează pe nimeni.
Până şi eu sunt surprinsă de câte cărţi am citit în ianuarie şi februarie. Am observat că cu cât sunt mai stresată citesc mai mult.

Ianuarie: luna standalone-urilor.



Men explain things to me de Rebecca Solnit (4 stele  Goodreads) – este o carte de eseuri pe tema feminismului. Cu cât citesc mai mult despre topicul acesta cu atât îmi dau seama că poate şi acestea sunt puţin exagerate, în ceea ce priveşte dorinţele pe care le avem de la societate. Anumite lucruri se schimbă în timp, da, trebuie să vedem exact care sunt greşelile societaţi cu privire la modul în care sunt tratate femeile şi să încetăm să găsim scuze. Încerc să citesc cât mai multe astfel de cărţi, pentru că au puncte de vedere foarte interesante. Recomand.

Hobbitul  de J.R.R. Tolkien (5 stele Goodreads) – mi-a trebuit atât de mult timp să cumpăr cartea asta şi după să mă şi apuc să o citesc, încât pare o minune că am reuşit. Am crescut cu filmele lui Tolkien, am văzut Stăpânul Inelelor de nici nu ştiu câte ori. Tolkien are un mod superb de scriere, nu înţeleg de ce anumite persoane îl găsesc greoi. Descrierile şi lumea creată de el sunt spectaculoase. Recomand să-l citiţi, dacă nu aţi făcut-o până acum, este un clasic superb.

Dash, Lily şi cartea provocărilor de David Levithan & Rachel Cohn (4 stele Goodreads) – o lectură uşoară şi drăguţă. Un contemporan care surprinde prin simplitate şi drăgălăşenie. Este singurul lucru la care mă pot gândi. Trebuie să atenţionez că unul din personaje, şi anume Dash, are un limbaj mai pompos, consider însă că asta este chiar foarte interesant. Lily este cea mai drăguţă fată despre care am citit. Ce am apreciat la acest roman este modul în care pune în lumină faptul că este mult mai interesant să cunoşti mai întâi gândurile unei persoane şi apoi să o şi întâlneşti. Chiar mă gândeam cât de interesant ar fi să faci un astfel de joc. Recomand.

Mincinoşii de E. Lockhart (4 stele Goodreads) – o lectură inedită. Am observat cum se împart grupurile, persoane care urăsc cartea şi persoane care iubesc. Mincinoşii este un mister contemporan, care te şochează şi te face să te gândeşti la cei ai citit anterior. Ţin minte că răsfoiam din nou cartea pentru a mă asigura că nu am sărit eu ceva. O lectură interesantă, cu un stil de scriere care vă va ţine în ceaţă, plin de metafore şi personaje inedite. Recomand.

Aristotel şi Dante descoperă secretele universului de Benjamin Alirez Saenz ( 4 stele Goodreads) – o carte interesantă, care aparent va avea si o continuare. Ce este special la această carte este modul în care descoperim de fapt plot-ul. Este povestea unui băiat Ari care întâlneşte un alt băiat Dante şi descoperă cât de frumoasă este prietenia. Această carte este una din cărţile care te face să gândeşti, care îţi demonstrează că important este să iubeşti sufletul persoanei, nu persoana fizică. Descoperirea universului de către cele două personaje este o călătorie inedită care schimbă perspective, atât lor, cât şi cititorului. Recomand.

Chemarea monstrului de Patrick Ness (5 stele Goodreads) – eram curioasă de autor, trebuie să recunosc. Era curioasă şi de poveste. Cea mai interesantă îmbinarea a realului cu fantasticul este această carte. Stilul de scriere este foarte frumos şi te captivează în povestea micului Connor. Modul în care această carte aduce în prim plan durerea unui copil şi modul în care acesta încearcă să se descurce cu ea, este dureros, însă plin de lecţii. Recomand.

Oraşe de hârtie  de John Green (5 stele Goodreads) – pe mine John Green mă surpinde mereu, prin mesajele pe care le transmite şi prin personajele pe care reuşeşte să le creioneze. Da, poate că au un limbaj pompos şi ce? Este un lucru foarte interesant. Nu avem de unde să ştim cum vorbeşte fiecare adolescent de pe planetă, doar pentru că majoritatea nu vorbesc pompos nu înseamnă că nimeni nu are voie să o facă. Acest roman arată cât de mult ne putem înşela în privinţa unei persoane, cât de bine credem că o cunoaştem şi momentul în care realizăm că lucrurile nu sunt aşa cum ne-am aştepta. Avem mereu aşteptări de la oamenii din jurul nostru, până şi eu fac asta, dar cum am putea avea aşteptării? Putem împinge o persoană să fie cine vrem noi să fie? Recomand.

Îndrăzneşte să iubeşti (Destine la limită #2) de Katie McGarry (4 stele Goodreads) – îmi plac romanele lui McGarry pentru că reuşeşte să mă facă să uit de imposibilul relaţiilor creionate de ea. Fată rea – băiat bun, în cazul acesta. Stilul de scriere te convinge să mai citeşti încă o pagină, să afli prin ce mai trec personajele, să vezi cum se îndrăgostesc şi cum realizează că nu mai au cale de scăpare. Nu mi se par clişeice plot-urile. Sunt drăguţe şi până la urmă ne învaţă să nu judecăm o persoană după modul în care se comportă în faţa tututor. Alături de persoana potrivită, lucrurile se pot schimba. Apreciez modul optimist şi în acelaşi timp întunecat în care autoarea îşi creionează personajele şi cum acestea ajung să se completeze. Recomand.


Februarie: prea scurtă ca să citeşti mai mult.


O zi din şapte de Lauren Oliver (3 stele Goodreads) – nu m-am înţeles eu bine cu Delirium, dar O zi din şapte m-a surprins plăcut. Interesul a venit şi din cauza filmului care urmează să apară. Stilul lui Lauren Oliver este acelaşi: frumos şi plin de metafore, însă personajele sunt cele care mi-au ridicat moralul în ceea ce priveşte povestea. Sam, este o fată populară, care după ce suferă un accident trăieşte aceaşi zi în continuu. Mi-a plăcut acceptarea graduală pe care a avut Sam şi modul în care fiecare zi îi schimba perspective. Mi-a plăcut faptul că Lauren Oliver chiar a trecut şi ne-a arătat mai multe feluri de dragoste. Este un roman care-ţi dă de gândit şi care te face să te uiţi mai bine în jurul tău. Recomand.

Odd pe vecie (Odd Thomas #2) de Dean Koontz (3 stele Goodreads) – o continuare interesantă, însă pe alocuri poate prea întinsă. Nemulţumirea mea este faptul că romanul se desfăşoară în mare parte într-un singur loc, lucru care la început este interesant, însă mai apoi devine puţin plictisitor. Interacţiunea cu personajele din primul volum a lipsit, şi acest lucru cred că a mai luat din farmecul pe care l-a avut primul roman. Finalul însă m-a făcut curioasă şi este foarte posibil să continui cu seria. Fantasticul nu prea îşi face apariţia, însă personajele noi sunt destul de dubioase pentru a ţine locul fantomelor. Recomand.

Circul Nopţii de Erin Morgenstern (5 stele Goodreads) – am vrut să citesc cartea de când a apărut la noi, dar nu am făcut-o. Am cumpărat-o recent şi am decis că ar fi cazul să o şi citesc. Primul lucru care mi-a rămas în minte este cât de real părea totul atunci când citeam, chiar te simţeai ca şi cum ai vedea circul. Stilul de scriere este superb. Există perioade în care se sare de la un an la altul şi iar înapoi, însă nu o să aveţi probleme în a ştii ce se petrece. Personajele sunt foarte frumos creionate şi misterul care înconjoară Circul le înconjoară uşor şi pe ele. O lectură plină de mister şi magie. Recomand. 

Acestea au fost lecturile mele în ianuarie şi februarie.
Voi posta puţin mai târziu, o nouă postare în cadrul rubricii  Înainte de culcare, versiunea îmbunătăţită pe 2016, de Bia.
Ne citim curând. 

Comentarii

rosia_lady a spus…
ai citit mult, felicitari. Si eu am citit mai mult in februarie. Ce coincidenta, si eu am terminat in februarie Circul noptii si mi s-a parut superb, ma bucur ca ti-a placut. Mi-a placut si Mincinosii, l-am citit tot in februarie. Mi-a atras atentia O zi din sapte, parte interesanta. Hmm, se pare ca avem gusturi asemanatoare.La capitolul fantasy iti recomand Tronul de clestar,il citesc acum si e superb. Foarte tare. Spor la citit. Pupici :*.
Denisa C a spus…
@Rosia, chiar planuiesc sa citesc Tronul de clestar, urmeaza sa fac rost de primele doua volume, curand. Chiar mi-a trezit interesul seria, cu atatea recenzii si sunt foarte curioasa de stilul autoarei. Lectura placuta, astept sa-ti citesc parerea in legatura cu Tronul de clestar. :) :*

Postări populare de pe acest blog

RECENZIE: Luminile Nordului, Pumnalul Tăinuit, Ocheanul de Ambră (Materiile Întunecate #1, #2, #3) de Philip Pullman

RECENZIE: Legend, Prodigy, Champion (Legend #1, #2, #3) de Marie Lu

Invitaţia la vals de Mihail Drumeş