Recenzie Probabilitatea statistică de a te îndrăgosti la prima vedere de Jennifer E. Smith

Cine şi-ar fi închipuit că patru minute ar putea schimba totul?

Pentru tânăra de şaptesprezece ani, Hadley Sullivan, această zi pare să fie una dintre cele mai rele de până acum…
Tocmai a pierdut avionul, este blocată în aeroportul JFK din New York şi e pe cale să întârzie la nunta propriului ei tată, care se căsătoreşte, pentru a doua oară, la Londra, cu o femeie pe care n-a văzut-o în viaţa ei.
Apoi, aşteptând să se îmbarce în următorul avion, îl întâlneşte pe Oliver. E britanic. Şi e foarte drăguţ. Şi o va însoţi în noul ei zbor.
Călătoria de-o noapte trece cât ai clipi, iar Hadley şi Oliver se pierd unul de altul în aglomeraţia din aeroport, la sosire.
Îi va aduce oare soarta din nou împreună?
Desfăşurată pe parcursul a douăzeci şi patru de ore, povestea lui Hadley şi a lui Oliver ne vorbeşte despre relaţiile de familie, despre a doua şansă şi despre dragostea la prima vedere.

Probabilitatea statistică de a te îndrăgosti la prima vedere de Jennifer E. Smith ( editura Epica, 2013 )






Mi-am dorit cartea aceasta încă de când a apărut la noi în ţară, însă pentru un motiv sau altul niciodată nu am reuşit să pun mâna pe ea. Până vara aceasta, când job-ul mi-a permis să fac comenzi, mult prea mari, în care am inclus-o şi pe aceasta.
Protagonista, Hadley Sullivan, ne introduce în viaţa ei dată peste cap, încercând să ne demonstreze că lucrurile mici contează, pentru a face ca lucrurile mari să fie savurate pe deplin. Cartea aceasta ne arată cum un zbor pierdut şi multe discuţii cu o persoană pe care nu o cunoşti pot schimba perspective şi îţi pot da curaj.
Desfăşurându-se pe  parcusul a 24 de ore, această poveste ne demonstrează cum impulsurile de moment, duc uneori către lucruri minunate. Ce am apreciat şi m-a surpins la acest roman a fost faptul că nu s-a axat pe partea romantică, ci foarte mult pe familie.
Stilul de scriere este simplu şi te prinde în povestea lui Hadley, o fată care încearcă să treacă peste divorţul părinţilor ei, totodată asistând şi la nunta tatălui ei în Londra. 
Modul prin care cunoaştem personajele chiar înainte ca ele să fie fizic prezente, prin amintirile lui Hadley, nu se interpune în acţiune şi între personaje, lăsând povestea să continue de la sine. Aceasta este cel mai proeminent mod prin care personajele ne sunt prezentate, atât obiceiurile lor, cât şi trăirile şi suferinţele lor sunt mai apoi analizate prin prisma timpului de către Hadley, lucru care o ajută să aibă o nouă perspectivă asupra acestora.
Mi-a plăcut foarte mult accentul pus pe familie, pe relaţiile dintre membrii familiei Sullivan. Am văzut în puţine cărţi contemporane acest lucru.
Cât despre relaţia dezvoltată între Hadley şi necunoscutul cunoscut în aeroport şi lângă care stă pe parcusul călătoriei cu avionul, Oliver – un student britanic, a fost frumos formată în timpul zborului, axându-se în mare parte pe trăirile lui Hadley şi nu pe ale lui Oliver, care rămâne o necunoscută până mai târziu în carte.
Am rămas plăcut surprinsă de modul în care autoarea a legat poveştile celor doi, legând totodată şi momentele necunoscute din avion. Printr-un mod simplu şi fără prea multă dramă.

Recomand Probabilitatea statistică de a te îndrăgosti la prima vedere pentru o lectură uşoară şi drăguţă, care vă va da o nouă perspectivă despre familie şi dragoste la prima vedere. 


„Până la urmă, nu schimbările sunt cele care-ţi frâng inima: e atracţia asta, a familiarităţii.”

„E ca şi cum ai citi o hartă a viitorului, ceea ce o face să se întrebe dacă există astfel de semne demascatoare la toată lumea, indicii secrete despre oamenii care vor deveni într-o zi ulterioară.”

„Oamenii vorbesc despre cărţi ca despre o evadare, numai că, pentru ea, aici, în metrou, cartea aceasta este mai degrabă un cordon salvator.”

Comentarii

Ralu a spus…
Frumoasă recenzie! Mi-a plăcut cartea, o consider o lectură relaxantă și drăguță. ^_^

Postări populare de pe acest blog

RECENZIE: Luminile Nordului, Pumnalul Tăinuit, Ocheanul de Ambră (Materiile Întunecate #1, #2, #3) de Philip Pullman

RECENZIE: Legend, Prodigy, Champion (Legend #1, #2, #3) de Marie Lu

Invitaţia la vals de Mihail Drumeş