Recenzie Bestia de Alex Flinn




Sunt o bestie. O bestie. Nu chiar un lup sau un urs, o gorilă sau un câine, ci o creatură nouă, oribilă, bipedă cu colţi şi gheare şi păr peste tot. Sunt un monstru. Credeţi că vorbesc de basme? În nici un caz. Totul se întâmplă în New York. Acum. Nu este o diformitate, nu este o boală. Şi voi rămâne aşa pentru totdeauna, distrus, dacă nu reuşesc să rup vraja. Da, vraja, vraja pe care vrăjitoarea din clasa de engleză a aruncat-o asupra mea. De ce m-a transformat într-o bestie care se ascunde ziua şi bântuie noaptea? Am să vă spun. O să vă spun cum am fost Kyle Kingsbury, tipul care şi-ar fi dorit oricine să fie, cu bani, arătos, viaţă perfectă. Şi o să vă mai spun şi cum am devenit...o bestie.          


Bestia de Alex Flinn ( editura RAO,  2010 )





Cine nu îşi doreşte o viaţă ca în basmele pe care le citeam în copilărie? Unde tot ce trebuia să face era să aşteptăm finalul fericit, care ştiam că avea să vină.
Bestia este o repovestire a basmului Frumoasa şi Bestia, unde autoarea ne arată că nici Bestiei nu i-a fost uşor să treacă prin toată tranformarea de care a avut parte.
Facem cunoştinţă cu Kyle Kingsbury, un băiat care ştie că arată bine şi ştie ca acest lucru îl ajută în relaţiile lui cu oamenii. Nu este băiatul care să se sfiască atunci când lumea se holbează la el, găseşte acest lucru destul de obişnuit.
Însă lucrurile nu rămân aşa pentru că o vrăjitoare, din apropriere, vrea să-l înveţe o lecţie pe care acesta o merită din plin.
Aşa că basmul nostru începe.
Am adorat Frumoasa şi Bestia, era ceva la basmul acela care mă atrăgea. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu această repovestire, era ceva în stilul de scrie şi în modul în care se desfăşura acţiunea care mă ţinea prinsă între paginile ei.
Ceea ce mi-a plăcut la acest roman a fost faptul că este scris din perspectiva Bestie, astfel avem acces la trecut şi gândurile lui. Vedem modul în care personajul său se schimbă complet şi renunţă la persoana care era înainte de tranformare, acceptând să trăiască ca o bestie înconjurat însă de persoane care ţin cu adevărat la el.
Mi-a plăcut modul în care a fost abordat basmul în zilele noastre. Motivul şi modul în care s-a desfăşurat acţiune sunt convingătoare şi se potrivesc personajelor.
Stilul autoarei este uşor de urmărit, iar capitolele sunt foarte scurte.
Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult însă a fost modul în care a introdus personajele, alegând să contopească câteva personaje într-unul singur şi să lase altele să aibă un rol mai important în repovestire decât în original.
Personajele au avut parte fiecare de arcul propriu de-a lungul poveştii şi deşi nu toate personajele din basmul original sunt prezente, le veţi simţi prezenţa în această repovestire într-un mod inedit.
Recomand Bestia pentru toţi iubitori de basme şi romance. Nu veţi fi dezamăgiţi. 



„- Sunt ca nişte oi, merg cu turma. Ei votează pentru aşa-zişii oameni cunoscuţi, deoarece e simplu. La suprafaţă e frumuseţea: păr blond, ochi albaştri – se uita la mine, sunt uşor de recunoscut. Dar, dacă cineva este mai curajos, mai puternic, mai inteligent, asta e mai greu de văzut.”

„Dacă ei (oamenii) obţin ce vor de la tine, îţi vor da înapoi ceea ce vrei.”

„Un lucru frumos este preţios indiferent de valoare. Aceia care nu ştiu cum să privească lucrurile preţioase în viaţă nu vor fi niciodată fericiţi.”

„Vreau să spun, nu ar  trebui să duci lipsa oamenilor care nu îţi duc ţie lipsa, nu?”

Comentarii

rosia_lady a spus…
frumoasa recenzie. Am vazut filmul, dar nu am citit cartea. Ma atrage o repovestire moderna a povestii mele preferate din copilarie. :D
Denisa C a spus…
Si eu am vizionat filmul inainte sa citesc cartea, trebuie sa spun ca filmul este destul de diferit de carte.
Prefer cartea, care s-a axat pe mai mult subiecte si personaje decat a facut filmul :)

Postări populare de pe acest blog

RECENZIE: Legend, Prodigy, Champion (Legend #1, #2, #3) de Marie Lu

RECENZIE: Oraşul Oaselor (Instrumente Mortale #1) de Cassandra Clare

RECENZIE: Luminile Nordului, Pumnalul Tăinuit, Ocheanul de Ambră (Materiile Întunecate #1, #2, #3) de Philip Pullman