RECENZIE: Anna Dressed in Blood, Girl of Nightmares (Anna #1, #2) de Kendare Blake


Cas Lowood a moştenit o vocaţie neobişnuită: uciderea celor morţi.
La fel ca tatăl său, Cas străbate ţara în lung şi-n lat împreună cu mama lui, o vrăjitoare inofensivă, şi cu pisica lor, care simte prezenţa duhurilor. El cercetează legende şi folclor local, încercând să ţină pasul cu morţii criminali, evitând lucrurile enervante precum viitorul şi prietenii.
Când ajung într-un oraş necunoscut căutând o fantomă pe care localnicii au botezat-o Anna în Veşmânt de Sânge, Cas se aşteaptă ca totul să decurgă conform planului: urmăreşte, vânează, ucide.
În schimb, el descoperă o fată prinsă într-o urzeală de blesteme şi mânie, o fantomă cum nu a mai înfruntat niciodată. Încă mai poartă rochia pe care a îmbrăcat-o în ziua din 1958, când a fost ucisă cu sălbăticie, o rochie odată albă, acum şiroind de sânge. De când a murit, Anna i-a ucis pe toţi cei care au îndrăznit să păşească în casa părăsită, în stil victorian, în care locuise.

Însă lui, dintr-un motiv oarecare, îi cruţă viaţa.


Anna Dressed in Blood / Anna în Veşmânt de Sânge (Books Express / editura LEDA, 2015



Mă gândeam serios să scriu o recenzie pentru Circul Nopţii, pentru că dintr-un motiv anume, era cartea la care mă tot gândeam. Ceva s-a schimbat azi, pentru că am început să mă gândesc la duologia Anna de Kendare Blake şi cum am cărţile acasă (adică acasă la părinţii mei) m-am gândit că pot să le fac şi poze şi am zis trebuie să scriu şi o recenzie.
Duologia despre care o să vă povestesc este perfectă pentru luna octombrie, pentru cei care adoră Halloween-ul şi fantomele şi tot ce ţine de genul horror, dar poate fi o lectură superbă şi pentru cei mai temători. Deşi nu este targetată către audienţa mai tânără, recunosc că cu toate fricile şi coşmarurile mele, totul a fost ok după ce am terminat duologia.
Duologia Anna are totuşi descrieri destul de explicite, ce ar putea provoca daune celor cu un stomac mai sensibil şi cu o imaginaţie foarte, foarte vie. Totuşi există şi elemente care temperează acele descrieri explicite, cum ar fi o prietenie frumoasă şi o poveste de dragoste sau mai multe.
Anna Dressed in Blood (Anna în Veşmânt de Sânge) prezintă viaţa lui Cas Lowood, un băiat care deşi normal la prima vedere, poartă cu sine o misiune importantă: aceea de a trimite fantomele, rămase să bântuie pământul, în viaţa de apoi. Această misiune moştenită de la tatăl său, îl ţine pe Cas şi mama lui pe drumuri, încercând să liniştească pământurile pe care bântuie fantomele.
Toate lucrurile pentru Cas au fost o rutină: „ajungem la locaţia indicată, petrec ceva timp la liceul din zonă, omor fantoma, după care plecăm să vânăm alte fantome”. Pentru început pare a fi un episod din Supernatural, doar că aici nu avem doi fraţi.
Lucrurile se schimbă, când Cas ajunge la locaţia care o are ca proprietară pe Anna, cunoscută de către toţi cei din zonă ca Anna în veşmânt de sânge, martori spunând că aceasta poate fi văzut de cei care îi trec pragul îmbrăcată în rochia albă îmbibată cu sânge, însă nu mulţi ajung să şi povestească întâlnirea cu ea, pentru că aceasta îi omoară pe toţi.
Plotul se prezintă a fi destul de fix pentru început, după care se despică în mai multe sub-ploturi în încercarea protagoniştilor de a dezlega misterele care o înconjoară pe Anna şi tot ce înseamnă istoria pumnalului moştenit de la tatăl său, de către Cas.
Personajele sunt un punct forte ale acestui prim volum, pe lângă stilul de scriere şi dialogurile amuzante. Deşi pot fi considerate clişeice la prima vedere, dacă aşteptaţi câteva capitole veţi vedea că lucrurile sunt departe de ceea ce aţi crezut la început.
Carmel şi Thomas, prietenii pe care Cas reuşeşte să-i atragă în această aventură, au personalităţi care nu coincid cu clişele categoriilor în care aceştia s-ar încadra, iar în cazul Annei depăşeşte orice aşteptări. Frumoasa şi periculoasa Anna este un personaj feminim bine conturat, care nu este definită de alura întunecată, care este mai mult decât trecutul ei. De asemenea de precizat faptul că mama lui Cas nu este ştearsă din poveste, ci încearcă să-şi ajute fiul cât de bine poate.
Recunosc că am fost foarte încântată de modul în care relaţiile dintre aceste personaje s-au format, unele bazate pe frică şi apoi curaj, altele bazate pe superficialitate şi apoi o recunoaştere a adevăratei persoane. Toate sunt modelate în aşa fel încât în plotul plin de mister, să se formează de la sine şi nu forţat.
Girl of Nightmares ia o întorsătură mai drastică, şi v-aş recomanda să o aveţi înainte să vă apucaţi de duologie. De la bun început există mai multe întrebări, iar plotul este complex şi din nou plin de mister. Istoria pumnalului continuă să fie căutată, de data aceasta având o semnificaţie mult mai puternică pentru protagonişti.
Dacă în primul volum relaţiile dintre personaje s-au conturat în limitele normale, în acest al doilea sunt puse la încercare, prin prisma acestora având parte şi de o dezvoltare a personajelor, sunt testate limitele acestor prietenii şi cât sunt aceştia dispuşi să facă unul pentru celălalt.
Din nou există scene explice în ceea ce priveşte anumite descrieri şi acestea sunt puţin mai violente şi grafice faţa de primul volum, însă nu este ceva care să vă dea coşmaruri, din nou, dacă eu am supravieţuit sunt sigură că şi voi puteţi.
Aş putea spune că dulogia Anna se bazează pe personajele sale şi nu pe acţiune constantă, dar nu pot spune că este înceată şi că o să vă plictisiţi la primele capitole, pentru că deşi nu abundă de acţiune, personajele crează misterul şi suspansul care vă vor ţine lipiţi de paginile acesteia, iar scenele de acţiune sunt foarte bine scrise şi foarte bine plasate în cele două volume.
Dulogia Anna de Kendare Blake este un bun început pentru cei temători de genul horror, însă sunt foarte sigură că îi poate surprinde şi pe cei familiari cu acest gen, pentru că atrage nu doar prin acţiune, ci şi prin suspansul bine dozat şi personajele foarte interesante.

Recomand Anna pentru toţi cei doritori de o aventură cu fantome, puţin mai grafică şi plină de suspans.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

RECENZIE: Legend, Prodigy, Champion (Legend #1, #2, #3) de Marie Lu

RECENZIE: Oraşul Oaselor (Instrumente Mortale #1) de Cassandra Clare

RECENZIE: Luminile Nordului, Pumnalul Tăinuit, Ocheanul de Ambră (Materiile Întunecate #1, #2, #3) de Philip Pullman